monitoring teplot topení, TUV...

Nedaří se vám s projektem a nenašli jste vhodné místo, kde se zeptat? Napište sem.
Pravidla fóra
Tohle subfórum je určeno pro konzultaci ucelených nápadů, popřípadě řešení komplexnějších projektů, které opravdu není možné rozdělit na menší části.
Většinu problémů jde rozdělit na menší a ptát se na ně v konkrétních subfórech.
Odpovědět
p_t
Příspěvky: 10
Registrován: 21 kvě 2020, 07:16
Reputation: 0

monitoring teplot topení, TUV...

Příspěvek od p_t » 21 kvě 2020, 13:08

Zamýšlim monitoring teploty 2 boilerů, okruhů topné vody + možná později rozšíření o další snímače.... Máte někdo zkušenost a doporučili bysty mi nějaké řešení - ať již nějaké rady a tipoy k použitým součástem, provedení? nebo i SW?... Zamýšlím to celé jako webserver s těmito údaji... Díky za všechny podněty.

martinius96
Příspěvky: 450
Registrován: 01 srp 2017, 19:29
Reputation: 0
Bydliště: Poprad
Kontaktovat uživatele:

Re: monitoring teplot topení, TUV...

Příspěvek od martinius96 » 21 kvě 2020, 14:05

Pár mesiacov dozadu som podobný projekt vytváral pre monitoring teplôt miestností, vody. Využívalo sa tam mnoho senzorov DS18B20, ktorým bolo možné priradiť viacero OneWire zberníc. Teda napríklad 8 zberníc, 2 senzory DS18B20 na zbernicu, celkovo 16 senzorov. Bez problému. Bolo to cez Arduino Mega + Ethernet W5100 v režime klienta, nie webservera. Odosielal dáta na vzdialené webové rozhranie, kde bolo možné riadiť solenoidy nezávisle na kúrení s navolením cieľovej a regulačnej teploty (konkrétnym teplomerom v systéme).
Obrázek
Obrázek
Nejaké ukážkové schémy zapojenia, zdrojové kódy, kde sa obsluhuje viacero zberníc, od ktorých by si sa mohol odražiť môžeš nájsť na: https://arduino.php5.sk/monitor-teploty ... cnosti.php
Musíš si to však upraviť pre to Arduino ako webserver.
Portfólio dokončených projektov: https://arduino.php5.sk
Blog: http://deadawp.blog.sector.sk/

pavel1tu
Příspěvky: 1434
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: monitoring teplot topení, TUV...

Příspěvek od pavel1tu » 21 kvě 2020, 14:29

Zača ych tím, jakou přesnost chceš. Co od toho chceš nyní a do budoucna ?
DS18B20 má přesnost 0,5st.C, což třeba u sledování teploty vody v podlaze je nic moc.
Jak často se bude vyčítat ? Při častém vyčítání se už musí uvažovat jeno drátech.

Pak jakou máš možnost přenosu informací ? Jde tam natahat dráty ? Jaké budou délky atd. Nebo bude ideál vzduchem po 868/244MHz do nějaké centrály.

DS18B20 je asi nejjednodušší, ale má i jisté nevýhody.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

p_t
Příspěvky: 10
Registrován: 21 kvě 2020, 07:16
Reputation: 0

Re: monitoring teplot topení, TUV...

Příspěvek od p_t » 21 kvě 2020, 15:01

Díky za reakce...
Ta přesnost je ok. Jde mi hlavně o orientační měření jen pro přehled a je to prozatím jen v rámci tech. místnosti, takže dráty (je to v řádu jednotek m) nejsou problém. Vyčítání počítám 1x za cca 10s (klidně i pomaleji).

Jde mi i o to jestli jste někdo řešil umístění čidla na potrubí? Boiler? Jakk jste to provedli nejlépe s jakým "modelem" toho čidla?

A ještě při více čidlech na jedné sběrnici, je nutné je v programu přímo adresovat (jejich "jedinečnou" adresou)? Nebo postačí nějaká ta automatická" indexace při načítání? Jde mi o to, aby jednak bylo stejné pořadí/pozice snímačů - aby měl pokaždé stejný index a jeho hodnota se zobrazovala na stejném místě (pod stejným názvem) a taky abych při ladění pokud vyměním snímač (použiji jiný např v jiném pouzdře) jsem nemusel "prepisovat" a přehrávat program.

Díky

pavel1tu
Příspěvky: 1434
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: monitoring teplot topení, TUV...

Příspěvek od pavel1tu » 22 kvě 2020, 09:21

Tak to DS18B20 je v pohodě, jak se píše v druhém příspěvku pokud se vejde, už koupit ty zapouzdřené s kabelem.
Já si je "kalibruji" na stole, pokud se jich používá více - je dobré si z nich po jednom vyčíst adresy a v programu si je "natvrddo" naadresovat - pokud totiž jeden odejde na lince, kde jich je více a nemáš pevnou adresaci, nevíš pak který odešel a přehází se ti i teploty, oni se myslím rovnají podle adres.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

p_t
Příspěvky: 10
Registrován: 21 kvě 2020, 07:16
Reputation: 0

Re: monitoring teplot topení, TUV...

Příspěvek od p_t » 22 kvě 2020, 12:14

Díky za radu, uvažoval jsem pro prvotní zkoušku použít třeba Easyesp (třeba na WeMos D1 apod). Nemáte někdo zkušenost? A pokud ho nahraji, zbavím se ho pak klasicky přehráním např. nějakým mým prográmkem?

Pacok
Příspěvky: 10
Registrován: 08 bře 2020, 10:14
Reputation: 0

Re: monitoring teplot topení, TUV...

Příspěvek od Pacok » 22 kvě 2020, 19:08

Zbytocne to komplikujes.Boljer je zlozity na sledovanie, lebo zalezi od vela faktoroch.Tiez som chcel asi sest rokov dozadu riadit kurenie a bojler.casovo sa neda nastavit kedze voda sa neustale mixuje.dalej som chcel sledovat prietokomermi odber.tiez som z toho cuvol ked za noc ked nikto nepouzival ubudol akoze plno litrov.Nakoniec mam Arduino Mega + 4x ds120b+ ds130 + dotykovy display a styri roky ide suprovo .Jedno cidlo je na bojlery a len sledujem ked klesne teplota v urcity casovy usek .presnejsi prepocet podla mna nema zmysel.

p_t
Příspěvky: 10
Registrován: 21 kvě 2020, 07:16
Reputation: 0

Re: monitoring teplot topení, TUV...

Příspěvek od p_t » 23 kvě 2020, 06:11

Pacok: nejde mi o řízení, jen o přehled stavu, tedy přibližných teplot

Hafajs
Příspěvky: 113
Registrován: 10 bře 2019, 10:19
Reputation: 0

Re: monitoring teplot topení, TUV...

Příspěvek od Hafajs » 23 kvě 2020, 14:13

Ahoj. Měřím Dallas čidly, u bojleru jsem vyndal bimetalový měřák, nacpal čidlo a zaizoloval. Výstup z kotle a vstup do kotle, stejná čidla, kabelovým vazacem přitažená k trubce, zaizolovana. ESP mi vyčítá hodnoty, zobrazuje na LCD a posílá do RPI kde běží Domoticz. Tam se hodnoty ukládají, kreslí grafy... http://90.180.112.56:8080 jméno i heslo:"arduino". Vše stále ladim dělám pokusy... Tak se nelekej některých hodnot (třeba vítr v %).

p_t
Příspěvky: 10
Registrován: 21 kvě 2020, 07:16
Reputation: 0

Re: monitoring teplot topení, TUV...

Příspěvek od p_t » 25 kvě 2020, 09:20

Hafajs - já tam právě originál mechanický termostat potřebuji nechat, tak se to snad nějak vejde. Vyzkouším asi ten Espeasy, a když mi to nebude vyhovovat, tak si připravím něco svého (jak jsi psal v jiném vlákně- nahraní jiného se Sepeasy zbavím)

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Pojkynet a 0 hostů