STM8 komunikace

Odpovědět
Malkin
Příspěvky: 3
Registrován: 17 kvě 2020, 13:17
Reputation: 0

STM8 komunikace

Příspěvek od Malkin » 17 kvě 2020, 13:56

Zdravím.
Potřeboval bych poradit, jak rozchodit desku STM8s103f3p6. Nekomunikuje mi totiž s ST-Linkem - po připojení se nerozsvítí PWR dioda na desce. Pokud ale desku zapojím přes microUSB, deska okamžitě začne vykonávat výrobcem nahraný kód (bliká červená ledka a svítí PWR dioda).
Na internetu jsem našel pouze informaci o uzamčení desky a pokusil jsem se ji pomocí ST Visual Programmer odemknout. Bohužel to ale nešlo. Neustále hlásí chybu komunikace. Pokud jsem ale navíc desku propojil s PC i přes microUSB, okamžitě deska začala komunikovat. Bohužel mi ale ani při tomto zapojení stále nejdou nahrávat kódy. A s tím odemčením desky si taky nejsem jist, zda proběhlo správně.
ST-Link by měl být v pořádku, protože mi na jiné desce (STM32) funguje bez problému. Pro jistotu jsem i proměřil výstupní napětí. Vývody na desce jsem taky zkontroloval, všechny jsou zapájeny dobře.
Neví někdo co s tím?
Děkuji

ondraN
Příspěvky: 224
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: STM8 komunikace

Příspěvek od ondraN » 18 kvě 2020, 06:53

Problém by mohl způsobovat stabilizátor 5/3,3V na desce. Některé typy nesnesou, když se připojí 3,3V na výstup a nemají nic na vstupu. Pak může dojít k tomu, že do výstupu stabilizátoru teče dost velký proud, který sníží napětí z ST Linku. Zkusil bych změřit napětí 3,3V při zapojení ST Linku. Někdy je signálem i to, že se stabilizátor hřeje.

Malkin
Příspěvky: 3
Registrován: 17 kvě 2020, 13:17
Reputation: 0

Re: STM8 komunikace

Příspěvek od Malkin » 18 kvě 2020, 19:51

Děkuji za informaci, toto mě vůbec nenapadlo.
Zapojil jsem tedy desku přes ST Link a změřil napětí - je tam přesně 3,3V. Nechal jsem to takto delší dobu a pocitově se mi nezdá, že by se stabilizátor zahříval. Nakonec mě ještě napadlo změřit proud - cca 30nA. Toto už je divný. Samozřejmě to nebude přesný, přestože jsem nakonec použil nejmenší rozsah ampérmetru (20uA), aby vůbec něco ukázal.
Předpokládám tedy, že je něco špatně na desce.

ondraN
Příspěvky: 224
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: STM8 komunikace

Příspěvek od ondraN » 19 kvě 2020, 06:38

Pokud to nedělá stabilizátor a přesto se nerozsvítí LED napájení, musí být někde přerušený spoj na desce. Chce to vzít prozváněčku a zkontrolovat spoje na desce, nebo zkusit propojit výstup stabilizátoru přímo od pouzdra s kolíčkem 3,3V.

Malkin
Příspěvky: 3
Registrován: 17 kvě 2020, 13:17
Reputation: 0

Re: STM8 komunikace

Příspěvek od Malkin » 20 kvě 2020, 16:08

Tak jsem to proměřil s tímto výsledkem: mezi vstupem stabilizátoru a pinem 3.3V je nějaká vodivost, ale při zapojení do PC na vstupu stabilizátoru nenaměřím nic. Propojení výstupu stabilizátoru s pinem 3.3V nepomohlo. Zkusil jsem tedy proměřit zem a zjistil jsem, že nejsou vodivě spojeny pin GND s GND stabilizátoru. A to byl kámen úrazu. Jejich propojením deska ožila. Úspěšně jsem do ní nahrál testovací kód.
Takže problém vyřešen. Zřejmě je tedy vadný spoj uvnitř desky, což ale opravit asi nelze. Nechám tam tedy drátovou propojku.
Tímto moc děkuji za správné nakopnutí, mám aspoň novou zkušenost. Nyní si můžu konečně užívat této hračky.
Taková blbost a jak dokáže potrápit...
Snad toto vlákno pomůže i ostatním, kteří bojují s nefunkční deskou z číny.
Ještě jednou mnohokrát děkuji.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti