Více zařízení v síti a komunikace

Alda
Příspěvky: 12
Registrován: 16 kvě 2020, 07:23
Reputation: 0

Více zařízení v síti a komunikace

Příspěvek od Alda » 16 kvě 2020, 07:33

Ahoj. Mám více zařízení postavených na NodeMCU. Některá spínají relé, jiná měří teplotu, jedno měří spotřebu. U všech běží webserver kde mohu vidět měřené hodnoty, popřípadě tlačítko na ovládání relé. S postupným přibýváním zařízení to začíná být ale lítání z adresy na adresu. Chtěl bych data zobrazovat centrálne. To znamená přes PC či tablet. První věc co mě zajímá, jak máte vyřešen komunikační protokol? PC třeba posle dotaz "kdo jsi" na ip adresu zařízení a to musí nějak logicky odpovědět. Musí sdělit informaci o sobě tak aby hlavní PC vědělo, jaké data může požadovat a co může ovládat. Jak to řešíte?
Díky
Alda

pavel1tu
Příspěvky: 1434
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Více zařízení v síti a komunikace

Příspěvek od pavel1tu » 16 kvě 2020, 15:12

Co takhle z nich udělat "klienty" a ty řídit jedním serverem ke kterému se zároveň budeš připojovat ?

PS: proto věci IoT fungují na BT nebo 433/866MHz a připojují se na jednu centrálu.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

Hafajs
Příspěvky: 113
Registrován: 10 bře 2019, 10:19
Reputation: 0

Re: Více zařízení v síti a komunikace

Příspěvek od Hafajs » 16 kvě 2020, 16:27

Mrkni na Domoticz. Také jsem před časem řešil kam s daty. Původně jsem měl thingspeak na vlastním železe. Ale Domoticz umí data ne jen ukládat a celkem hezky vizualizovat, ale hlavně umí nad daty rozjet automatizaci. Například, málo napršelo (data ze srazkomeru), přitom bylo teplo (teploměr) je období léta (Domoticz ví), tak sepni zálivku po setmění (Domoticz ví). Je někdo na zahradě (data z nějakého pir čidla), prerus zálivku....
Vše je pod jednou střechou, můžeš založit více uživatelů a dát jim různá práva co se systémem mohou dělat a na jednotlivých zařízeních vůbec nemusí běžet web.

pavel1tu
Příspěvky: 1434
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Více zařízení v síti a komunikace

Příspěvek od pavel1tu » 16 kvě 2020, 17:26

No za mne je Domoticz tak na vyzkoušení, je jednoduchý pro začátečníky, je takový "jednoduchý".
Paralelně jsem zkoušel Home Assistant, začátky trochu krušné, ale přestože je to podstatně mladší projekt než Domoticz, jsem si ho oblíbil více. Asi hlavně kvůli perfektní dokumentaci a dle mne mnohem větší komunitě kolem.

Ale doporučuji vyzkoušet oba, každému sedne něco jiného. Ideál pokud má šlověk QNAP, rozchodíte na pár kliknutí.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

Alda
Příspěvky: 12
Registrován: 16 kvě 2020, 07:23
Reputation: 0

Re: Více zařízení v síti a komunikace

Příspěvek od Alda » 16 kvě 2020, 20:27

Ten jeden server je dobrá myšlenka. Našel jsem tady článek o tom jak to rozjet. Jinak mě šlo o to, jak předat informace o jednotlivých zařízeních. Třeba tomu domiticz přece musím nějak říct jsem ten a ten a mám dvě čidla a tři relé a lze nastavovat tyto hodnoty. To je vlastně to co mi vrtá hlavou, protože asi není žádný standard. Nebo možná nechápu princip.

pavel1tu
Příspěvky: 1434
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Více zařízení v síti a komunikace

Příspěvek od pavel1tu » 16 kvě 2020, 22:23

Najdi si jak v Domoticz ovládat přes ESP třeba LED, je jich dost, a jestli ovládáš LED nebo zásuvku je fuk.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

Alda
Příspěvky: 12
Registrován: 16 kvě 2020, 07:23
Reputation: 0

Re: Více zařízení v síti a komunikace

Příspěvek od Alda » 16 kvě 2020, 22:42

Ten domoticz jsem si přečetl. Tam vlastně musím vše přenastavit, aby se věděl s čím pracuje. Mě by se líbilo něco více automatického, aby zařízení poslalo konfiguraci a basta. To je ale asi scifi

Hafajs
Příspěvky: 113
Registrován: 10 bře 2019, 10:19
Reputation: 0

Re: Více zařízení v síti a komunikace

Příspěvek od Hafajs » 17 kvě 2020, 07:28

Myslím, že Pavel tu :) má pravdu. Jednodušeji než v Domoticz to snad ani nejde. Neboj se toho a zkus. Na serveru zalozis zařízení, tomu přiřadíš čidla a na ta "SW čidla" na jejich "adresu" ID posíláš data.
Jinak já určitě kouknu i na doporučovanou alternativu. Jestli mě třeba neoslovi. Domoticz jsem nainstaloval na test s precevzetim, že do něj pošlu vše co mám... otestuji, naučím se a když se mi to bude líbit, udělám čistou instalaci pro ostrý provoz. Vše proběhlo, chodí, líbí se mi to, jen se mi to nechce přeinstalovat :). Čili doporučuji rovnou vytvářet zařízení, čidla, spínače, místnosti... Tak jak mají být. Jak spolu logicky souvisí. Ušetří to pak práci :)

Alda
Příspěvky: 12
Registrován: 16 kvě 2020, 07:23
Reputation: 0

Re: Více zařízení v síti a komunikace

Příspěvek od Alda » 17 kvě 2020, 07:33

Co jsem koukal, tak to nakonec zkusím udělat tak, že data budu sbírat přes php server do MySQL databáze. Do ni si budu sahat vlastním SW.

TomTP
Příspěvky: 37
Registrován: 19 lis 2017, 22:28
Reputation: 0

Re: Více zařízení v síti a komunikace

Příspěvek od TomTP » 20 kvě 2020, 10:14

Mám to taky tak. Všude klienty (že jich je) a log do SQL na domácím úložišti s webem a PHP (Synology). Krůček po krůčku to taky zvládneš. Pro mě nedávno byl PHP neznámý pojem. Ještě nějaké úpravy to samozřejmě chce, ale těší mě, že jsem naprosto nezávislý a svoje data mám jenom já. Doufám :lol: Ještě bych chtěl všechny data vyčítat na přehledový panel s E-ink napájený jednou Li-ion a umístěním na zeď. Stále (marně) čekám až půjde cena větších displejů dolů.
Přílohy
php2.jpg
php.jpg

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů