RC loď

Nedaří se vám s projektem a nenašli jste vhodné místo, kde se zeptat? Napište sem.
Pravidla fóra
Tohle subfórum je určeno pro konzultaci ucelených nápadů, popřípadě řešení komplexnějších projektů, které opravdu není možné rozdělit na menší části.
Většinu problémů jde rozdělit na menší a ptát se na ně v konkrétních subfórech.
Odpovědět
TomRous
Příspěvky: 3
Registrován: 08 kvě 2019, 09:36
Reputation: 0

RC loď

Příspěvek od TomRous » 01 čer 2019, 23:35

Dobrý den,
na půdě jsem našel po taťkovi loď ze dřeva. Vzpomínám si, že tam býval malý motor a větrná turbína, ale to není ono. Chtělo by to dálkové ovládání. Nejlepší by bylo to stihnout do půlky července, kdy má narozeniny (takže by stihly přijít i nějaký věci z číny).

Možnosti jsou Bluetooth (dostupné, ale malý dosah), wifi či 400MHz (±).

Dále bych potřeboval motor na pohon lodního šroubu (jen nevím jaký) a servo na ovládání kormidla. Plus H můstek.

Ovládání by bylo nejlepší přes dva posuvné potenciometry (vpřed-vzad a vlevo-vpravo). Kdyby to bylo přes BT, bylo by to snažší, mobil má každý. Nebo použít klon Arduino Esplora a přidělat k měmu patřičný modul vysílače.

Loď by běžela na klonu Arduino Nano (nebo mikro, UNO je zkrátka moc velký).

Baterie je problém. Ideální by byla 1x 9V dobíjecí (nebo dvě spojené paralerně pro větší proud, tzn. i výdrž).


Nejsem sice lodní modelář, ale ještě by se hodilo něco (spíš asi v programu), co by zabránilo tomu, aby když je loď rozjetá (nebo stojí a rozjíždí se) a někdo by dal zpětný chod, aby se motor začal točit hned zpět. Lepší by asi bylo aby rychlost měnil postupně (třeba 3 sekundy i když dá někdo plný plyn), protože voda je hustá a motor by asi nepoděkoval.

Děkuji za odpovědi.

K380
Příspěvky: 134
Registrován: 04 srp 2017, 12:43
Reputation: 0

Re: RC loď

Příspěvek od K380 » 02 čer 2019, 16:01

Ahoj !
Pokud čekáš že ti někdo něco doporučí tak Ti v požadavku chybí základní věc a to rozměr lodi (déla, šířka). Od toho se odvíjí jaké komponenty se dají použít (moto, regulátor napájení, ovládání. Potřebuješ ovládat 4-ři funkce to znamená 4 kanály pro řízení těchto funkcí, BT by to zvládlo, dosah 10m na malou lodičku by šlo. Pouštět ji na větší vzdálenost nemá smysl. Potřebuješ také klidnou vodní hladinu. Motor podle velikosti lodi a podle toho motorový shild. Napájení 9-ti voltovou baterkou - velmi nepraktické kvůli odběru zatíženého motoru. Použít LiPol baterii, kapacitu podle motoru. Program pro Arduino se dá udělat i s postupným zvyšováním rychlosti pomocí PWM i ze zpětným chodem. Servo na ovládání také podle velikosti, zřejmě by stačilo nějaké mikroservo. Ale musí se vše vejít do trupu lodi. Nejjednodušší by bylo RC ovládání pomocí vysílače, přijímače a sera. Koupit na modelbazaru jednoduchý 4 kanálový vysílač, přijímač případně servo, obousměrný regulátor případně i motor. Ostatní možnosti jsou dost složité pokud nemáš dost zkušeností aby jsi to zvládnul. Nečekej že ti někdo dá přesný návod jak to udělat. Něco můžeš najít na "www.instructables.com". Jsou tam i nějaké lodičky ale musíš hledat.

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2054
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 0
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: RC loď

Příspěvek od pavel1tu » 02 čer 2019, 20:40

Chtělo by to v jednoduchých bodech specifikovat co od toho chceš, bez toho se neodpíchneš:
- jakou vysílačku (stavět, mobil, koupená)
- frekvence (pokud mobil tak WiFi)
- co čím ovládat (kormidlo je jasné, servem, ale motor musíš zjistit jaký tam je)
- čím je to napájené

Asi nejrychlejší a nejjednodušší bude koupit bazarovou RC vysílačku (doporučuji Taranis) + přijímač, řízení motoru + servo na kormidlo. Koukni na na nějaké RC forum.

Pokud jdeš nejlevnější cestou, tak WiFi + řízení z mobilu, servo, jen nevím co tam je za motor, podle toho desku na řízení - najdeš dost příkladů na internetu jak řízení robotů a dalších věcí - loď možná asi ne.

A do prázdnin, tedy jako do začátku prázdnin ti to asi ani z číny nepřijde :-)
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Woyta
Příspěvky: 16
Registrován: 17 črc 2019, 17:04
Reputation: 0

Re: RC loď

Příspěvek od Woyta » 17 črc 2019, 17:23

Postačil by i nějaký z klonů Flysky GT2. Je to jednoduchá a dobrá volantová dvoukanálová vysílačka. V bazaru seženeš za pár korun.
Pokud by to s RC myslel vážně tak dobrá budget volba je volantová Flysky GT3C a přeprogramovat na 8mi kanál. (Používam ku spokojenosti roky)
Přijímačů k flysky je dost. Pokud neplánuješ nějak silný motor, tak prima věc jsou mini FHDS přijímače s regulátorem třeba od SinnoHobby.
https://rc.305.cz/view.php?cisloclanku=2014080007

Jinak o motor se bát nemusíš. Byl by jsi asi jedinej modelář co to řeší. Voda takovej odpor neklade. Výrazně větší odpor klade třeba tráva namotaná na šroub. To zpoždění jen zhorší ovladatelnost.

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2054
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 0
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: RC loď

Příspěvek od pavel1tu » 17 črc 2019, 18:14

Woyta píše:
17 črc 2019, 17:23
Jinak o motor se bát nemusíš. Byl by jsi asi jedinej modelář co to řeší. Voda takovej odpor neklade. Výrazně větší odpor klade třeba tráva namotaná na šroub. To zpoždění jen zhorší ovladatelnost.
Já zase neznám modeláře, který by nepočítal zatížení/účinnost motoru/vrtule-šroubu, on ten motor má dost velký výkon a je ideální ho zatěžovat v nějakém rozmezí - co mám letecké tak 70-90% (dlouhodobě).
Přetěžování škodí motoru tepelně a může se spálit, využívání nízkého výkonu je zase "neekonomické" protože vycucneš baterie a moc si nezajezdíš.

Počítá se to podle výkonu, otáček motoru a průměru/stoupání vrtule/šroubu - jsou na to kalkulačky. Je to pro letadla, kvadro/xxx-ptéry i lodě.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Woyta
Příspěvky: 16
Registrován: 17 črc 2019, 17:04
Reputation: 0

Re: RC loď

Příspěvek od Woyta » 17 črc 2019, 18:38

Ano samozřejmě že ke konkretnímu motoru je třeba vybrat vhodnou velikost šroubu. Ať kvůli zatížení tak třeba kavitaci, atd.

Jinak neměl jsem na mysli oblast plného zatížení. Mluvil o změně směru jízdy. Ne o dlouhodobější zátěži. Tady půjde o nízké otáčky, tedy oblast s vysokou účiností. A jestě se bavíme o sekundách.
No podle toho co píše asi stříďák používat nebude. Ale jen nějakej malej stejnosměr.
Takže motor stejně bude stát dříve než to přepne na druhý směr. Nevidím tedý žádný smysl v nějakém zpoždění náběhu.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 22 hostů