XOD

Uživatelský avatar
Swat
Příspěvky: 31
Registrován: 31 pro 2018, 01:02
Reputation: 0

Re: XOD

Příspěvek od Swat » 22 led 2019, 22:03

Tak jsem se trochu přecenil, když jsem napsal, že není třeba použít displej a že stačí jedna ledka. Holt někomu stačí, ale já jsem teprve dnes díky displeji (musel jsem ho jít vyhrabat do vymrzlé bastlírny) zjistil, že mám v konstantách u pár segmentů chyby. Tak to dávám znova, aby ten jeden zájemce, co si to zatím stáhl ;), měl opravdu funkční program. Myslel jsem, že vadný soubor jen vyměním, ale na tomhle fóru je možné editovat jen krátce po vložení příspěvku. Vím, že to má své opodstatnění, ale ještě jsem si nezvykl.
Co dál? Zadávat čísla k zobrazení ručně je otrava, tak chci udělat malý testovací program, ve kterém se použije standardní node timer.
Swat

Opravený soubor:
7-segment.zip
(2.85 KiB) Staženo 212 x

Uživatelský avatar
Swat
Příspěvky: 31
Registrován: 31 pro 2018, 01:02
Reputation: 0

Re: XOD

Příspěvek od Swat » 24 led 2019, 00:41

Takhle vypadá tester číslic i desetinné tečky:
tester.JPG
Node "flip-n-times" je, jak jistě tušíte ten timer, čili časovač. Na vstupu N nastavíte počet počet cyklů, které chcete provést - číslic je 0 až 9, takže dáme 10. Ton a Toff určují délky zapnutí a vypnutí (ve vteřinách). Výstup Nc je číslo aktuálního cyklu, takže po řadě rozsvěcí všechny číslice. Po 10 cyklech by celé divadlo skončilo. Aby se to nestalo, jsou zde další dva nody: "pulse-on-change" (puls při změně) a "defer-pulse" (odložený puls). Puls-on change číhá na změnu na výstupu ACT a té se dočká při ukončení celé sekvence 10 cyklů a vydá vlastní puls. Node defer-pulse puls přijme a po chvíli ho "zopakuje" do vstupu SET, čímž se spustí nová sekvence. Pro větší zábavu jsem ještě zkusil spojit výstup OUT se vstupem DP. Výsledek mne překvapil, v nápovědě se uvádí "The signal value. Always `false` if the flip sequence is not active.". Čekal jsem, že desetinná tečka blikne jen mezi jednotlivými sekvencemi, jenže bliká vždy, když se mění číslice. Ale je to zajímavější, tak co :D .
Swat

Jako vždy, zde je ke stažení projekt 7-segment.tester.xodball - po otevření 2x klikněte na položku tester.
7-segment.tester.zip
(3.3 KiB) Staženo 237 x

Uživatelský avatar
Swat
Příspěvky: 31
Registrován: 31 pro 2018, 01:02
Reputation: 0

Re: XOD

Příspěvek od Swat » 06 bře 2019, 20:59

Potěšilo mne, že si příklady stáhlo víc lidí :) Dělám teď zase na jiných věcech a nic nového jsem sám nevymyslel :D , tak se aspoň zmíním o nedávno zavedeném rozšíření XODu - Simulaci.
bcd-kod-2.JPG
bcd-kod-2.JPG (20.35 KiB) Zobrazeno 6292 x
Ukážu to na triviálním příkladu převodu dekadického čísla na BCD (binární) kód. Timer "flip-n-times" je nastavený tak, že počítá od 0 do 15 (a pak znova od začátku) a výstupem Nc posílá každé 2 vteřiny ta čísla na převodník nazvaný "bcd-kod-2", který je převede na zmíněný bcd kód (ten převodník jsem napsal v C++ a pokud chcete vidět, jak pracuje, stačí na ten node 2x kliknout). Výsledek dekódování se objeví v okénkách "Bin" jako logické hodnoty true a false, v "Dec" je pro kontrolu to dekadické číslo. Ta okénka jsou nody zvané "watch" a normálně by místo nich asi byly nody "led", ve kterých bychom nastavili, z jakého pinu bude každá skutečná ledka řízena. Jenže nyní žádné Arduino, natož ledky, připojeny nemáme a jen to simulujeme! Pochopitelně, nemůžeme tedy ani použít menu Deploy|Upload to Arduino, místo toho vybereme Deploy|Simulate. Běžící simulaci zastavíte tlačítkem Stop vpravo nahoře. Doufám, že se vám to bude líbit stejně jako mně :)

Jako vždy, zde je ke stažení projekt bcd-kod-2.xodball - po otevření projektu v programu 2x klikněte na položku bcd-kod-2-test.
bcd-kod-2.zip
(1.35 KiB) Staženo 238 x

Uživatelský avatar
Swat
Příspěvky: 31
Registrován: 31 pro 2018, 01:02
Reputation: 0

Re: XOD

Příspěvek od Swat » 07 bře 2019, 18:28

Právě vyšla nová verze XODu 0.28.0 s dalšími vylepšeními - jedno z nich se týká i nového vzhledu plochy (patch board) ale i nodů - pro porovnání se podívejte na obrázek stejného programu, nic jsem s původním rozmístěním, velikostí prvků, ani jejich popisy nedělal, jen jsem to nahrál do nové verze. Tu partu fakt obdivuju, doufám, že jim ten entuziasmus dlouho vydrží :D !
nová-verze.JPG

Uživatelský avatar
Swat
Příspěvky: 31
Registrován: 31 pro 2018, 01:02
Reputation: 0

Re: XOD

Příspěvek od Swat » 12 bře 2019, 02:06

Tvůrci jiného vylepšení XODu píšou: Mnoho z vás miluje nody "watch", které v reálném čase zobraují hodnoty, přicházející z desky mikropočítače. XOD ale šel dál. Počínaje verzí 0.27.0 "watch" dostaly svoje protikusy, tzv. "tweaks" (asi bych to přeložil jako "vychytávky" :-)). Tweaks jsou podobné konstantám, ale je možné změnit jejich hodnotu v reálném čase při aktivním debbugeru. Takže můžete nastavit nějaký parametr a sledovat, jak vaše zařízení na to reaguje! (viz následující odkaz)
https://img.email.seznam.cz/image-proxy ... 083d55d6f5
No, já jen dodávám, že pokud máte program s nodem watch napsaný v předešlé verzi, objeví se u něj červená vlnovka s vysvětlením, že nyní je watch v knihovně xod/debug. A tam najdete taky node tweak :)
Swat

Uživatelský avatar
Swat
Příspěvky: 31
Registrován: 31 pro 2018, 01:02
Reputation: 0

Re: XOD

Příspěvek od Swat » 17 bře 2019, 02:18

Teď jsem se začal prokousávat příkladem voltmetru (Voltmeter simple with Display OLED 128x32), který na xod-fórum dal "cesars" a moc mi to nejde :shock: , ale jestli to někoho taky zaujme,tady je obrázek - vypadá to dost děsivě, ale v programu si pak můžete kliknout na každý node a vidíte jednak všechny parametry a taky "help".
image.png
a zde je soubor ke stažení:
Voltimetro-SSD1306-128x32.zip
(2.29 KiB) Staženo 227 x
a tady jsem přidal odkaz na soubor nápovědy k použitému displeji z Arduino-shopu:
http://navody.arduino-shop.cz/navody-k- ... 28x32.html
Swat

Uživatelský avatar
Swat
Příspěvky: 31
Registrován: 31 pro 2018, 01:02
Reputation: 0

Re: XOD

Příspěvek od Swat » 17 bře 2019, 11:34

Zapomněl jsem doplnit, že je pro displej použita knihovna waylandssd1306 oled i2c, najdete ji v xod.io pod hlavičkou Library.
A ještě k funkci - po 1 vteřině beze změny se sníží jas displeje. Tlačítko D2 provede inverzi displeje.
Swat

Uživatelský avatar
Swat
Příspěvky: 31
Registrován: 31 pro 2018, 01:02
Reputation: 0

Re: XOD

Příspěvek od Swat » 16 dub 2019, 18:15

Moje nadšení pro XOD sice neopadlo, ale nějak pořád nemám čas :roll:. Příklad Voltmetr, na němž jsem chtěl demonstrovat složitější úlohu je, zdá se, zatím nad moje síly, tak aspoň pro zájemce dávám odkaz na úplně nový Tutoriál XODu. Podle autorů je přesnější, přehlednější, lépe členěný a odstranili v něm nějaké chyby, které se táhly od začátku. To je, podle mého názoru, výjimečný krok, na který se zmůže jen málokterý komerční výrobce softu! Tutor je, samozřejmě, i přímo v IDE XODu, ale pro pohodlí ho najdete i na webové stránce https://xod.io/docs/tutorial/?utm_sourc ... dium=email
Swat

Edit: Novou verzi XODu si stáhnete přímo při nabídce po spuštění IDE.

Uživatelský avatar
Swat
Příspěvky: 31
Registrován: 31 pro 2018, 01:02
Reputation: 0

Re: XOD

Příspěvek od Swat » 17 črc 2019, 18:36

Nová verze XODu (0.30.0) je na světě, s novým konceptem, který stojí za zmínku - nebo spíš za nastudování - koncept Chyby. Jsem tu zase jen na skok, tak snad se smíříte s trochu kostrbatým strojovým překladem: "Chyby se mohou rozšířit přes obvyklé vazby a chovat se jako virus, který program dále infikuje a dále způsobuje jeho paralýzu, dokud nebude nalezen lék (nebo ne). Co je zajímavější pro příležitostné "xodery" je to, že chyby jsou zobrazovány v XOD IDE při ladění a simulaci. Už žádné hádání „proč vidím statickou 0.00 na LCD?“ Předávám zatím, jak jsem sám přečetl a jen částečně pochopil a hlavně nevyzkoušel. Nicméně, snad to někoho, nalákaného obrázkem, zaujme, i bez mé asistence :D
CHYBY.PNG
Odkaz na novou verzi: https://xod.io/?utm_source=release&utm_ ... dium=email
Swat

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů