Napájení AC a problém s uploadem

Odpovědět
lukas108
Příspěvky: 3
Registrován: 12 čer 2019, 09:07
Reputation: 0

Napájení AC a problém s uploadem

Příspěvek od lukas108 » 12 čer 2019, 09:29

Ahoj. Vyrobil jsem si na základě nějakého klonu arduina LED světlo. Byl to starter kit, takže typ přesně nevím. Každopádně všechno fungovalo než jsem dal světlo na místo a začal arduino napájet ze zásuvky stepdown měničem na 5V (trafo). Pořídil jsem si taky 5m USB kabel abych mohl nahrávat nové verze programu a nahrávání přestalo fungovat. Většinou se připojí, ale spojení pořád vypadává. Poznám to na seriál monitoru. Chvíli běží a pak vytuhne. Podezříval jsem kabel, ale pokud odpojím napájení arduina ze sítě (Vin-Gnd), tak po restartu arduina upload funguje bezchybně. Zkusil jsem na plus od napájení dát odrušovací kondiky, ale žádná změna. Jinak světlo s arduinem i s napajenim funguje bezvadně. Máte někdo nápad?

Odesláno z mého SM-A520F pomocí Tapatalk


kiRRow
Příspěvky: 85
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: Napájení AC a problém s uploadem

Příspěvek od kiRRow » 12 čer 2019, 09:50

Za VIN je ještě stabilizátor, na kterém vzniká úbytek napětí. Schválně si změř napětí mezi 5V a GND.
Ideálním řešením je zvýšit napětí na měniči na cca 7V.

lukas108
Příspěvky: 3
Registrován: 12 čer 2019, 09:07
Reputation: 0

Re: Napájení AC a problém s uploadem

Příspěvek od lukas108 » 12 čer 2019, 12:15

Díky. To si změřím. Změnit napětí asi nejde. Je to tento měnič https://arduino-shop.cz/arduino/1136-zd ... 3-5-w.html
Arduino tedy nejde napájet na 5V? Nebo to jde zapojit jinak? Přes USB to nechci, protože bych přišel o možnost nahrávat soft a hned zkoušet

Odesláno z mého SM-A520F pomocí Tapatalk


pavel1tu
Příspěvky: 966
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Napájení AC a problém s uploadem

Příspěvek od pavel1tu » 12 čer 2019, 14:13

Pokud ze zdroje leze přesně 5V +-mikrobus, připoj to na Arduino na svorku +5V - to už je za stabilizátorem (za předpokladu že je to 5V verze Arduina !!!).
Jen nevím jaké máš Arduino, aby bylo +5V z USB odděleno od těchto +5V diodou ....

Nevím o jaké LED světlo jde (kolik LED, jak jsou napájené, celkový výkon), ale pokud je to nějaký větší výkon a řízení máš pomocí PWM, tak já jsem měl vždy problém s rušením od tohoto PWM. Pomáhalo většinou:
- silovou destičku/součástku PWM dát co nejblíže LED diodám
- zvednout frekvenci PWM aby to "nerezonovalo" se spínaným zdrojem (nevím proč, ale ty levné čínské DCDC měniče kmitají kolem 500Hz a PWM v základu také ?) - já to zvedl vždy na max. co Arduino zvládne

Třeba něco pomůže ....
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

kiRRow
Příspěvky: 85
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: Napájení AC a problém s uploadem

Příspěvek od kiRRow » 12 čer 2019, 16:15

Ano ... nechtěl jsem to psát, ale půjde to napájet i přes svorku 5V, ALE POZOR !!! ... před programováním přes USB port je třeba toto napájení odpojit, nebo dojde k paralernímu zapojení dvou zdrojů a důsledky mohou být nedozírné ;) ... (chudák USB) ........ to samé platí pro napájení přes souosý konektor ...

lukas108
Příspěvky: 3
Registrován: 12 čer 2019, 09:07
Reputation: 0

Re: Napájení AC a problém s uploadem

Příspěvek od lukas108 » 14 čer 2019, 08:01

Zatím jsem se k tomu ještě nedostal. S tím PWM jsi to trefil. Mám tam dva PWM moduly pro řízení CCT LED pásku. To by mohlo být ono. Jinak napájení přes 5V pin pro mě nic neřeší. Chci se právě vyhnout tomu odpojování. Zkusím ještě najít nějaký 12V zdroj a napájet z toho. Díky všem! Napíšu až něco zjistím.

Odesláno z mého SM-A520F pomocí Tapatalk


pavel1tu
Příspěvky: 966
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Napájení AC a problém s uploadem

Příspěvek od pavel1tu » 14 čer 2019, 08:23

kiRRow píše:
12 čer 2019, 16:15
Ano ... nechtěl jsem to psát, ale půjde to napájet i přes svorku 5V, ALE POZOR !!! ... před programováním přes USB port je třeba toto napájení odpojit, nebo dojde k paralernímu zapojení dvou zdrojů a důsledky mohou být nedozírné ;) ... (chudák USB) ........ to samé platí pro napájení přes souosý konektor ...
Stačí koupit to správné provedení Arduina, už si na to dávám pozor - skoro všechny s USB jdou koupit s přeškrabávací ploškou "5V selector" - kde odškrábnete 5V od USB - neplést s ploškou kde se volí 3,3/5V.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host