Referenční napětí

pavel1tu
Příspěvky: 899
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Referenční napětí

Příspěvek od pavel1tu » 11 bře 2019, 17:47

Potřebuji "zkušebně" co nejpřesněji měřit napětí Arduinem (ATmega328) - úbytek napětí na baterii a odhadnout jak dlouho na tu baterku vydrží

Mám nápad - bude funkční ?
- napájení ATmega z 1,5V AAA (stepUP na 3,3V)
- ATmega na 3,3V
- bude měřit pomocí BME680/380 (doufám že má malou spotřebu když nic nedělá, druhá možnost napájet I2C zařízení jen když chci měřit)
- odesílání RFM69xx
- aby ATmega měřila přesně napětí, chci tam dát nějaký zdroj referenčního napětí MCP1525, ale určitě mají nějakou spotřebu trvale - napájel bych je z výstupu ATmega

řešil to někdo ? je možné že to bude fungovat ?

PS: druhá možnost je precizní ext. modul pro měření napětí a proudu (INA219, INA3221), ale nevím jak moc je přesný a musel by být přes jiné arduino
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

Uživatelský avatar
SkullKeep
Příspěvky: 213
Registrován: 23 srp 2017, 18:51
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Referenční napětí

Příspěvek od SkullKeep » 11 bře 2019, 18:35

Z datasheetu ATmega328:
"Interní referenční napětí jmenovitě 1.1V nebo AVCC jsou poskytována o-nchip. Externí AVCC se nesmí lišit o více než ± 0.3V od VCC. Vnitřní referenční napětí může být odpojeno externím kondenzátorem na pinu AREF, aby se zlepšila odolnost proti šumu.".
To je překlad snad pomůže s tím měřením. Podle mne je nejlepší použít vnitřní REF napětí s kondíkem na pin AREF proti zemi na eliminaci šumu.
:twisted: :?: :arrow: :geek:

pavel1tu
Příspěvky: 899
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Referenční napětí

Příspěvek od pavel1tu » 11 bře 2019, 19:42

Já to chápu takto:

Interní referenční napětí :
Jestliže se nechcete obtěžovat s připojováním externí reference, případně na ni nemáte na DPS místo, můžete využít referenci interní, kterou je vybaven nejspíš každý mikrokontrolér. Její použití vás do jisté míry limituje. V prvé řadě vám omezuje rozsah měření, protože jak jsem již nastínil v úvodu, měřené napětí musí být nižší jak referenční.

Externí ref. napětí:
Tato, na externí součástky náročnější, varianta slouží typicky k přesnějším měřením. Má hned dvě hlavní výhody. Díky tomu, že si referenční napětí volíte sami, volíte si i rozsah měření. Jestliže o měřeném signálu víte, že se bude měnit v rozsahu 0 – 2 V můžete použít externí referenci o hodnotě 2 V a měřený signál se tak bude pohybovat v celém měřícím rozsahu převodníku. Získáte tím nejvyšší možné rozlišení.
AVCC přivedeme "napájecí napětí"
Aref přivedeme referenční napětí

jsem zmaten - heeelp
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

Uživatelský avatar
SkullKeep
Příspěvky: 213
Registrován: 23 srp 2017, 18:51
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Referenční napětí

Příspěvek od SkullKeep » 11 bře 2019, 20:00

Přesně tak a AREF nesmí být větší nebo menší než AVCC= VCC±0,3 V . Moje chyba zapomněl jsem upozornit,že ADC má samostatný pin analogového napájecího napětí AVCC. Jinak AVCC a AREF jsou kousek od sebe na jedné straně.
:twisted: :?: :arrow: :geek:

pavel1tu
Příspěvky: 899
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Referenční napětí

Příspěvek od pavel1tu » 11 bře 2019, 20:12

Asi je už pozdě ... já jsem úplně mimo v těch pícmenkách

Takže mohu mít napájecí napětí = 3,3V
Ref. napětí - 2,0V (na Aref)
Měřené napětí 0-1,5V

AVCC připojím na napájecí napětí

Protože jednou píšeš že AVCC nesmí být +-0,3V než Vcc
Pak AREF nesmí být větší nebo menší než AVCC= VCC±0,3 V

Ale Aref podle mne může být klidně 0,5V - když i u ATmega napájeného 5V, AVCC na těch 5V a interní Aref je 1,1V

Asi to necháme na zítra
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

Uživatelský avatar
SkullKeep
Příspěvky: 213
Registrován: 23 srp 2017, 18:51
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Referenční napětí

Příspěvek od SkullKeep » 11 bře 2019, 20:17

Teď se dívám do datasheetu ATmega328 a pokud se použije interní AVCC tak se na AREF nemusí nic připojit ,protože podle schéma zapojení je těch 1,1V i na AREF. Proto asi to AVCC= AREF±0,3 V. Jestliže bude:
napájecí napětí = 3,3V
Ref. napětí - 2,0V (na Aref)
musí být AVCC=AREF.
:twisted: :?: :arrow: :geek:

jankop
Příspěvky: 560
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Referenční napětí

Příspěvek od jankop » 11 bře 2019, 20:21

SkullKeep píše:
11 bře 2019, 20:00
Přesně tak a AREF nesmí být větší nebo menší než AVCC= VCC±0,3 V .
Datasheet ovšem říká něco jiného. Referenční napětí Vref může být v rozsahu 1V až AVCC.
Vstupní měřené napětí Vin by pak nemělo překročit napětí Vref

jankop
Příspěvky: 560
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Referenční napětí

Příspěvek od jankop » 11 bře 2019, 20:23

Nějak se do toho zaplétáš. :lol:
Teď se dívám do datasheetu ATmega328 a pokud se použije interní AVCC tak se na AREF nemusí nic připojit ,protože podle schéma zapojení je těch 1,1V i na AREF. Proto asi to AVCC= AREF±0,3 V. Jestliže bude:
napájecí napětí = 3,3V
Ref. napětí - 2,0V (na Aref)
musí být AVCC=AREF.
To vypadá na dobrej matroš...

ohruska
Příspěvky: 187
Registrován: 08 pro 2017, 20:56
Reputation: 0

Re: Referenční napětí

Příspěvek od ohruska » 11 bře 2019, 20:30

Pokud chceš měřit napětí nějaké baterie, do 6V použil bych ADS1115. Pokud bude to měřené napětí větší je možno použít odporový dělič.
Lepší je ale v tom druhém případě použít INA 219. Měří až 32V.
Pro ukázku měření baterie 12V, modrá barva je dělič a ADS1115 a černá barva je INA 219. Malé rozdíly jsou způsobeny tím, že měření nejsou úplně synchronizovány.
Ota
baterie.JPG

jankop
Příspěvky: 560
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Referenční napětí

Příspěvek od jankop » 11 bře 2019, 20:31

Myslím, že je to asi takhle:
Když použiješ jako referenci AVCC tak máš totéž napětí také na AREF a můžeš připojit blokovací kondenzátor.
Když použiješ jako referenci interní 1,1V, tak máš totéž napětí také na AREF a můžeš připojit blokovací kondenzátor a multimetrem také změřit tu referenci..
Když použiješ externí referenci, pak ji připojíš na AREF, ale pozor,nesmíš přepnout převodník na AVCC nebo interní 1,1V, protože by se to dohromady pobilo.

Já bych to určitě neřešil ničím externím. Použil bych interní referenci a dělič.
Naposledy upravil(a) jankop dne 11 bře 2019, 20:34, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host