Problém s nahráním programu na desku Arduino Mega 2560

Klimki_
Příspěvky: 3
Registrován: 23 kvě 2019, 17:38
Reputation: 0

Problém s nahráním programu na desku Arduino Mega 2560

Příspěvek od Klimki_ » 23 kvě 2019, 17:43

Dobrý den, ahojte. Už včera jsem měl problém s nahrnáním programu na tuto desku z Číny. Program, který na UNO nahraji, na MEGU nechce. Nainstaloval jsem ovladače a problém byl vyřešen, ale:

Dnes jsem chtěl pokračovat v programování a další program opět hlásí error, tenrokrát ovšem jiný. Daný program jsem zkusil úspěšně nahrát na UNO.
Google jsem prolezl, ale nic mi nepomohlo. Už opravdu nevím, co mám dělat, budu rád za každou radu.

error: avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
Zkoušel jsem změnit USB, mám správně nastavenou vývojovou desku i PORT, Reset tlačítko mi taky nějak extra nepomohlo. V programu nemám "!!!".

jankop
Příspěvky: 551
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s nahráním programu na desku Arduino Mega 2560

Příspěvek od jankop » 23 kvě 2019, 18:27

Chvíli jsem si teď hrál s Arduino Mega. Velmi těžko radit. Stejnou chybu jsem navodil v situaci, kdy převodník i s ovladačem USB/RS232 byl funkční, ale procesor prostě nespustil bootloader. Pokud pominu chybu desky (taky tu mám čínu, ale je to perfektní provedení a šlape jak hodinky), tak zbývá vyloučit všechno kolem. Pokud máš cokoliv připojeno, tak to všechno, ale úplně všechno odpoj. Zkontroluj, jestli řádně svítí LED power, jak se při pokusu o nahrávání chovají LED TX a RX. Co dělá po resetu tlačítkem LED L ? Nějaký program jsi tam nahrál, ten funguje?

Uživatelský avatar
SkullKeep
Příspěvky: 209
Registrován: 23 srp 2017, 18:51
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s nahráním programu na desku Arduino Mega 2560

Příspěvek od SkullKeep » 23 kvě 2019, 18:41

Občas pomůže znovu vypálit BootLoader.
:twisted: :?: :arrow: :geek:

Klimki_
Příspěvky: 3
Registrován: 23 kvě 2019, 17:38
Reputation: 0

Re: Problém s nahráním programu na desku Arduino Mega 2560

Příspěvek od Klimki_ » 23 kvě 2019, 18:48

Všechno jsem odpojil. Po stisku reset nic nebliká, což je asi chyba. Ty ledy vlastně stále svítí, nikdy neblikají.

Klimki_
Příspěvky: 3
Registrován: 23 kvě 2019, 17:38
Reputation: 0

Re: Problém s nahráním programu na desku Arduino Mega 2560

Příspěvek od Klimki_ » 23 kvě 2019, 19:54

Rx a Tx kedky nesvítí vůbec, svítí jen ON a L. BootLoader se mi nedaří vypálit

kiRRow
Příspěvky: 16
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 0

Re: Problém s nahráním programu na desku Arduino Mega 2560

Příspěvek od kiRRow » 24 kvě 2019, 16:08

Pokud při resetu ani neproblikne ledka L ... a přitom PC desku detekuje a ví, že ji má připojenou ... tak bych to viděl asi na nejhorší možnost :( ... zahořel asi ten atmega čip :(

pavel1tu
Příspěvky: 777
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s nahráním programu na desku Arduino Mega 2560

Příspěvek od pavel1tu » 24 kvě 2019, 18:08

kiRRow píše:
24 kvě 2019, 16:08
Pokud při resetu ani neproblikne ledka L ... a přitom PC desku detekuje a ví, že ji má připojenou ... tak bych to viděl asi na nejhorší možnost :( ... zahořel asi ten atmega čip :(
Nevím, MEGA nemám, ale podle schema jsou tyto led přímo napojené na výstupy (ne komunikaci) ATmega16U2, což jsem pochopil že je pouze jako USB převodník ?
Také nevím kde je nahrán BOOTloader, zdá se mi podivné, že by 16U1 byl JEN USB/serial převodník .....

Pokud se napojíš na RX0 a TX0 převodníkem USB/serial tak by to také mělo jít nahrát - to vede přímo na 2560.

Jen POZOR na napětí, co mne překvapilo dle schema - 2560 běží na 5V ? Tím si nejsem jist.

Ať se daří, třeba poradí někdo kdo tomá na stole, já z těchto velkýchmám jen DUE.

PS: pokud číňan šetřil a dal tam nějaký "levný" převodník USB/serial, máš jen problém s ovladači - všechny je odinsatluj, restartuj, a připoj MEGA .... pak pokud se to nedetekuje samo teprve instaluj ovladače - nemá ten číňan kde jsi to kupoval jaká čip tam je jako převodník, někdy to píší ....
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

gilhad
Příspěvky: 247
Registrován: 07 bře 2018, 11:22
Reputation: 0

Re: Problém s nahráním programu na desku Arduino Mega 2560

Příspěvek od gilhad » 24 kvě 2019, 20:16

pavel1tu píše:
24 kvě 2019, 18:08
Nevím, MEGA nemám, ale podle schema jsou tyto led přímo napojené na výstupy (ne komunikaci) ATmega16U2, což jsem pochopil že je pouze jako USB převodník ?
Také nevím kde je nahrán BOOTloader, zdá se mi podivné, že by 16U1 byl JEN USB/serial převodník .....
Jo, UNO od nějaké verze taky má atmegu jako USB převodník, protože byly problémy s FTDI, která pod windows záměrně ničila jiné chipy a následně málokdo chtěl riskovat FTDI chip (protože v podstatě nešlo zaručit, že nebude zničen - i u seriózních prodejců mimo čínu ty originální ovladače některé chipy ničily, ačkoli byly koupeny na paletách jako originály - koncový uživatel pak neměl šanci už vůbec žádnou).

A atmega jako USB převodník vyšla celkem rozumně, s tím, že se navíc dá přeprogramovat (a na desce na to i rozhraní je) aby dělala i něco jiného, na rozdíl od jednoúčelových chipů.

Ale v originále je použitá jen jako USB převodník a bootloader je nahraný v samotném hlavním chipu (tedy v tom, co se programuje v IDE, přez ten převodník).

Bootloader toho převodníku v defaultu IMHO jen převodníkuje.

pavel1tu
Příspěvky: 777
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s nahráním programu na desku Arduino Mega 2560

Příspěvek od pavel1tu » 24 kvě 2019, 20:47

AHA, díky za info - opět dost podstatná věc co hlídat při kupování čínských klonů

Uff všechny čínské DUE mají tu ATmegu, UNA co jsme nakoupily na příměstský tábor mají bohužel to CH340

PS: koukal jsem že ALI prodává MEGA jak s tím CH340 tak s 16U2 a na férovku to 90% prodejců přiznává
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

Uživatelský avatar
SkullKeep
Příspěvky: 209
Registrován: 23 srp 2017, 18:51
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s nahráním programu na desku Arduino Mega 2560

Příspěvek od SkullKeep » 24 kvě 2019, 21:11

pavel1tu píše:
24 kvě 2019, 20:47
AHA, díky za info - opět dost podstatná věc co hlídat při kupování čínských klonů

Uff všechny čínské DUE mají tu ATmegu, UNA co jsme nakoupily na příměstský tábor mají bohužel to CH340

PS: koukal jsem že ALI prodává MEGA jak s tím CH340 tak s 16U2 a na férovku to 90% prodejců přiznává
Pardón ,že se do toho pletu. Ale CH340 je něco jiného než FTDI( FT232) oba čipy na komunikaci. Jinak s FTDI čipy jsou dlouhodobé problémy viz https://www.root.cz/zpravicky/nove-ovla ... lane-cipy/. S CH340 jsem zatím neměl problém. Další podle mne další bezproblémový čip je CP2102.
:twisted: :?: :arrow: :geek:

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host