Zavlažovací systém

Tvoříte zajímavý projekt? Pochlubte se s ním.
Pravidla fóra
Vkládejte prosím jen HOTOVÉ projekty, které chcete představit ostatním.
pavel1tu
Příspěvky: 911
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zavlažovací systém

Příspěvek od pavel1tu » 14 dub 2019, 12:28

Tak to jsem také netušil,
večer jsem chtěl odesílat PCB na výrobu alarmu, mám tam mini relátka - raději ošetřím také odpory ....

díky
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

Axamith
Příspěvky: 313
Registrován: 09 srp 2017, 08:17
Reputation: 0

Re: Zavlažovací systém

Příspěvek od Axamith » 29 dub 2019, 18:04

Další poznámka z praxe. Pokud budeš používat dešťový senzor, je dobré zobrazovat jeho stav na displeji. Potřeboval jsem doladit trysku a nešel mi spustit manuální režim. Dost jsem se navztekal, než mi došlo, že to blokuje dešťový senzor. U mé komerční jednotky to bohužel nezobrazuje. Popřípadě by bylo dobré mít ošetřené, že v manuálním režimu nebere ohled na senzor.

rejze69
Příspěvky: 172
Registrován: 02 dub 2018, 18:56
Reputation: 0

Re: Zavlažovací systém

Příspěvek od rejze69 » 04 kvě 2019, 18:20

Ahoj.
Dík za připomínku. Mám to postavený v určitých vrstvách a tyto senzory se kontrolují pouze při automatickém časovači. Manuální spouštění funguje vždy, pokud není chybový stav. Už se chystám to instalovat na zahradu,ale zatim to pojede v omezenym režimu. Jen čerpadlo,protože ještě nemám solenoidy a trafo 24V.
Už bych to chtěl dotahnout,ale nějak mi chybí čas. Navíc teď pracuju na PC v práci a nemám tolik chuť do toho zírat ještě doma. :D

rejze69
Příspěvky: 172
Registrován: 02 dub 2018, 18:56
Reputation: 0

Re: Zavlažovací systém

Příspěvek od rejze69 » 13 čer 2019, 16:43

Zdravím.

Nějak s tím postupně pokračuju a brzy sem hodím obrázky provedení a novější soubory.
Nyní jsem použil sensor průtoku pro ošetření nekontrolovaného úniku vody, ale chtěl bych ještě využít k informaci o průtoku v l/m. Nějak nevím jak začít.
Nyní se při přerušení od sensoru inkrementuje proměnná FScounter a je použita v error logic ve funkci waterLeakage.

Kód:

Kód: Vybrat vše

//------------------Kontrola uniku vody-------------------------------

void WaterLeakage() {
//  Serial.println(FScounter);
  if(FScounter >=10) {  //kdyz dosahne citac pulsu flow sensoru 10
   FlowTimeout = millis();  // voda stale tece. Vynuluj timeout preruseni prutoku
   FScounter=0;             // vynuluj citac pulsu
  }
    if ((unsigned long)(millis() - FlowTimeout >= timeoutEsc)) { //Kdyz je prerusen prutok na 30s
//    FlowTimeout = millis();
    m[0]=2;                                                      //Vynuluj hodnoty pro dalsi cyklus               
    FScounter=0;
    Flow = false;                                                //Zaznam neni prutok
}
//---------Neni nulovan timer preruseni prutoku--------------
   if (FTmPrev != Clock.getMinute()) { //kdyz se neshoduji aktualni minuty s predchozimi,uplynula minuta
  m[0]--;                               //sniz pocet minut do oznámení chyby
  FTmPrev=Clock.getMinute();           //znovu uloz aktualni minutu pro dalsi porovnani
   }  
   if(m[0]<=0) {                        //kdyz voda tece bez preruseni po urcenou dobu
     ErrorFlag=2;             //Nastav Příznak chyby (způsobí odpojeni cerpadla)
     detachInterrupt(digitalPinToInterrupt(FLOW));
     displayUpdate=true;
    m[0]=2;               //Nastav hodnoty pro další cyklus
    FScounter=0;
    Flow=false;
   }
}
Tam je vždy po deseti pulsech nulována současně s timeoutem. Měřit čas těch 10 pulsů by asi bylo pro výpočet průtoku lepší než měřit jen jeden?
Funkce WaterLeakage totiž není volána pokud je spuštěno zavlažování automaticky. Potom nedochází k nulování counteru po 10ti pulsech.
Měl by někdo doporučení kolik pulsů je vhodných měřit pro výpočet? Taky si nejsem vůbec jist jak vytvořit vzorec toho výpoču.
Díky za případné rady.

rejze69
Příspěvky: 172
Registrován: 02 dub 2018, 18:56
Reputation: 0

Re: Zavlažovací systém

Příspěvek od rejze69 » 16 čer 2019, 23:54

Ahoj.
Tady je pár obrázků mechanického provedení.
IMG_20190616_181048.jpg
IMG_20190616_181019.jpg
IMG_20190616_180954.jpg
IMG_20190616_180950.jpg
IMG_20190616_180941.jpg
IMG_20190616_180925.jpg

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host