Pomoc s "Citacem" - ukazatel rychlosti?

Nedaří se vám s projektem a nenašli jste vhodné místo, kde se zeptat? Napište sem.
Pravidla fóra
Tohle subfórum je určeno pro konzultaci ucelených nápadů, popřípadě řešení komplexnějších projektů, které opravdu není možné rozdělit na menší části.
Většinu problémů jde rozdělit na menší a ptát se na ně v konkrétních subfórech.
epzlin
Příspěvky: 14
Registrován: 17 črc 2019, 19:22
Reputation: 0

Re: Pomoc s "Citacem" - ukazatel rychlosti?

Příspěvek od epzlin » 17 črc 2019, 21:01

Jan_McRae píše:
17 črc 2019, 20:58
No jednoduse receno.. Ja se v tom nevyznam ani z tisiciny tak jako vy.. :-)
Kdyz mi reknete kup A a B k tomu C tak je to pro me nejlepsi.. :)
No a asi mi i povite co je a co neni mozne.. Ja si necham poradit..
Dejte na vas email

Jan_McRae
Příspěvky: 7
Registrován: 16 črc 2019, 01:35
Reputation: 0

Re: Pomoc s "Citacem" - ukazatel rychlosti?

Příspěvek od Jan_McRae » 17 črc 2019, 21:56

epzlin píše:OLED ja na sluníčku k ničemu, má dost malou svítivost a kontrast. V tomhle je 7segment nepřekonatelná.

Výstupy MCU ATmega328p 1x7segmentovku samozřejmě utáhnou, mám to vyzkoušené, stačí správně napočítat hardware (a číst datasheety!). Sám mám postavený ukazatel zařazené rychlosti v autě na 7seg, snímám pouze signál rychlosti a otáček motoru. Z toho se bleskově vypočítá převodový poměr atd...

PS-a když už někdo chce "podložit" výstupy z arduina, tak se k tomu výborně hodí tranzistorová pole typu ULN2003 apod. Obsahují v sobě už všechny odpory atd, významná úspora součástek i místa a pájení. Proč se lopotit s trazistory a odpory, když už to někdo všechno zapouzdřil do DILka?

Udělat jde i "N" i případně "R" ale vypadá to divně. Není problém to postavit v opravdu minimalistickém designu, je to na chviličku. Jak hw, tak sw. Kdyžtak SZ
Me nejdou posilat sz jsem tu novacek..

Odesláno z mého ANE-LX1 pomocí Tapatalk


pavel1tu
Příspěvky: 1051
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s "Citacem" - ukazatel rychlosti?

Příspěvek od pavel1tu » 18 črc 2019, 10:32

epzlin píše:
17 črc 2019, 19:29
Výstupy MCU ATmega328p 1x7segmentovku samozřejmě utáhnou, mám to vyzkoušené, stačí správně napočítat hardware (a číst datasheety!). Sám mám postavený ukazatel zařazené rychlosti v autě na 7seg, snímám pouze signál rychlosti a otáček motoru. Z toho se bleskově vypočítá převodový poměr atd...

PS-a když už někdo chce "podložit" výstupy z arduina, tak se k tomu výborně hodí tranzistorová pole typu ULN2003 apod. Obsahují v sobě už všechny
Ne každý nosí v hlavě katalog, ULN2003 neznám a je to asi dobrá volba.

Datasheety číst umím i to že červená 7 segmentovka od 5cm výšky má spotřebu nad 30mA - což je pro jakoukoliv ATmegu hranice (sice se píše 40mA na PIN, ale je tu také hranice pro více sepnutých pinů - vím že to bývá problém).

Jsem rád že se toho ujme někdo jiný, děcka staví meteostanice a máme to do konce prázdnin jen tak tak aby se to stihlo ....
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

epzlin
Příspěvky: 14
Registrován: 17 črc 2019, 19:22
Reputation: 0

Re: Pomoc s "Citacem" - ukazatel rychlosti?

Příspěvek od epzlin » 18 črc 2019, 16:36

pavel1tu píše:
18 črc 2019, 10:32
epzlin píše:
17 črc 2019, 19:29

Datasheety číst umím i to že červená 7 segmentovka od 5cm výšky má spotřebu nad 30mA - což je pro jakoukoliv ATmegu hranice (sice se píše 40mA na PIN, ale je tu také hranice pro více sepnutých pinů - vím že to bývá problém).
S tím nemůžu souhlasit. To jsme právě u toho čtení datasheetů....Výška segmentovky nehraje roli, už od nějaké velikosti asi 20mm bývají vnitřní LED řazeny nikoliv paralelně, ale SÉRIOVĚ. Podle výšky 2,3,4,5....Proud max 30mA na segment.ALE - při okolní teplotě do 25stC. Což je takové pěkné laboratorní prostředí, v autě běžně teploty 60stC i víc. Takže proud segmentovkou dávám cca 15-20mA max. Ono to už subjektivně ani o moc víc nesvítí při těch 30mA.

Viz třeba - https://www.gme.cz/data/attachments/dsh.512-962.1.pdf

K tomu sériovému vnitřnímu řazení, bez dalšího IC k atmega= přímé připojení, jdou spolehlivě 2 sériově, ale zase záleží na barvě. Červené by šli i 3 sériově, zelená už na hraně atd. 7seg x 18mA = 126mA. Také je třeba uvažovat, že všechny najednou málo kdy svítí. Nejčastěji je provozu 5seg. Pokud se nepletu, tak AT dá 200mA se uvádí. Takže s rezervou téměř 50% ;) ;) Dokonce se dá v případě UNO a NANO využít vestavěný stabilizátor, žádný jiný, když se vhodně zvolí a spočítá vstupní topologie pro připojení na 12V a Vin.

Stejně tak připojení do auta, systémů 12V. Spousta lidí to zkoušela a měli problémy s rušením, restarováním atd. S tím jsem nikdy neměl problém, a to nepoužívám žádný další stepdown nebo lineární stabilizátor na deskách Uno/Nano. Jen pár vhodně zvolených a spočítaných běžných součástek mezi Vin a +12V.

Nechci vybočovat od tématu, jen okrajem, že jsem názoru, i debounce na tlačítka je vhodnější řešit na úrovni HW než SW. Jednak si nezabírám kódem pamět,a ani nevytěžuju MCU na takovou triviálnost :)

gilhad
Příspěvky: 396
Registrován: 07 bře 2018, 11:22
Reputation: 5

Re: Pomoc s "Citacem" - ukazatel rychlosti?

Příspěvek od gilhad » 18 črc 2019, 17:47

Nechci vybočovat od tématu, jen okrajem, že jsem názoru, i debounce na tlačítka je vhodnější řešit na úrovni HW než SW. Jednak si nezabírám kódem pamět,a ani nevytěžuju MCU na takovou triviálnost :)
Já jsem zase názoru, že pokud už jsem zaplatil za celé MCU, tak není důvod nevyužít tolik paměti, kolik se mi hodí, protože 1/2 využité paměti stojí stejně jako 3/4 a totéž se týká výkonu - pokud jen řeší nějaké LEDky a tlačítka, tak je mi celkem jedno, jestli jeho celkový výkon využiju na 3%, nebo na 4% - zatímco součástky na HW ošetření problému taky něco stojí, něco žerou, potřebují místo a zapojení s nimi je složitější. Navíc v SW snáz změním věci jako dobu deboucingu, než když budu muset odpájet jedny a připájet druhé součástky (do auta nemá smysl ani uvažovat o použití breadboardu) a případně i několikrát opakovat, než odladím, kolik to má být nejen na stole v pokoji, ale i na rozpálené hrbolaté cestě v parném létě, kde se třese úplně všechno.

---

Externím HW bych se začal zabývat až pokud bych buď očekával extrémní hodnoty (např. automobilových 12V může klidně být i 15V, chvílemi i víc, a nebo naopak při startování klesnout třeba na 6V - takže tam pár vhodných součástek je víc než doporučitelných), nebo se začal výrazně blížit limitům MCU (zaplnění programové paměti nad 95%, RAM nad 80%, výpočetní výkon nad 50% i bez použití delay, nebo tak něco) - pak má celu procesoru přikoupit pomocníky, aby zvládal i nečekané souběhy událostí a změny.

No a samozřejmě ovládání čehokoli silového, což je takřka vždy "extrémní hodnota", když by žádným pinem nemělo téct víc než 20mA, dále je omezení max 100mA na každou ze skupin (C0 - C5, ADC7, ADC6), (B0 - B5, D5 - D7, XTAL1, XTAL2) a (D0 - D4, RESET) a absolutní max 200mA na celý MCU sakumprásk.

Čili pokud dám například na A0-A5 LEDky nastavené na 20mA a rozsvítím je naráz, tak je to 20mA na pin (OK), 120mA ma chip (OK), ale stejně jsem to přetížil, protože na této kombinaci smím naráz jen 100mA, nikoli 120mA - rozhodně neříkám, že to hned vzplane jasným plamenem, ale už jsem za hranicí garantovaných hodnot a nedělám MCU dobře, i když to nejspíš (aspoň nějakou dobu) utáhne.

kiRRow
Příspěvky: 177
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: Pomoc s "Citacem" - ukazatel rychlosti?

Příspěvek od kiRRow » 18 črc 2019, 18:36

Pokud chceš fakt 7-segment ... a neřešit jestli to arduino utáhne nebo ne, tak použij převodník BCD na 7-Segment, ten ho krásně utáhne a ještě ušetří PINy ... nevýhoda je, že zobrazuje pouze 0-9,A,b,c,d,E,F ... ale neutrál by mohl být 0 a zpátečka A ... (a představovat si že to je R :lol: )

Jan_McRae
Příspěvky: 7
Registrován: 16 črc 2019, 01:35
Reputation: 0

Re: Pomoc s "Citacem" - ukazatel rychlosti?

Příspěvek od Jan_McRae » 18 črc 2019, 19:54

No to vsem pekne dekuju.. ..ja vubec nevim o cem tu jde rec.. Myslel sem, ze to bude neco jednoducheho a ono ho...
No takze jake by bylo konecne reseni?

Odesláno z mého ANE-LX1 pomocí Tapatalk


epzlin
Příspěvky: 14
Registrován: 17 črc 2019, 19:22
Reputation: 0

Re: Pomoc s

Příspěvek od epzlin » 18 črc 2019, 20:10

Jan_McRae píše:
18 črc 2019, 19:54
No to vsem pekne dekuju.. ..ja vubec nevim o cem tu jde rec.. Myslel sem, ze to bude neco jednoducheho a ono ho...
No takze jake by bylo konecne reseni?

Odesláno z mého ANE-LX1 pomocí Tapatalk
Pokud to chces sestavit, dej na sebe mail. Ozvu se s detailama.

pavel1tu
Příspěvky: 1051
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s "Citacem" - ukazatel rychlosti?

Příspěvek od pavel1tu » 19 črc 2019, 15:50

Pořád jsi nedefinoval jaký chceš segment, jak velký, pokud to chceš dodat jako funkční celek, zadej to jako práci za odměnu, tady ti pomůžeme jen s kódem, nebo návrhem schéma, nemáme všechny potřebné součástky aby jsme to rozchodili na stole.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

pavel1tu
Příspěvky: 1051
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s "Citacem" - ukazatel rychlosti?

Příspěvek od pavel1tu » 19 črc 2019, 19:07

Základní program už mám....

Čítá nahoru, dolu, v rozmezí 0-9 (lze upravit). Neřeším to pomocí přerušení, předpokládám nějakou zaručenou dobu stistkuní, ale mohu to předělat.
R(zpátečku) - zatím neřeším, nevím kdy má jít zařadit, asi z "0" - neutrálu, ne ?
RESET také neřeším - zatím

Nemám 7segment abych vyzkoušel zobrazování, v UT mi ho snad půjčí kámoš, ale jen ten malý

Funkčnost tedy bude, ale HW se musí upravit velkému 7 segmentu - záleží jaký si vybereš a jakou bude mít spotřebu.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host