Výměna vody v akvárium

Nedaří se vám s projektem a nenašli jste vhodné místo, kde se zeptat? Napište sem.
Pravidla fóra
Tohle subfórum je určeno pro konzultaci ucelených nápadů, popřípadě řešení komplexnějších projektů, které opravdu není možné rozdělit na menší části.
Většinu problémů jde rozdělit na menší a ptát se na ně v konkrétních subfórech.
jankas
Příspěvky: 4
Registrován: 27 úno 2019, 08:33
Reputation: 0

Výměna vody v akvárium

Příspěvek od jankas » 27 úno 2019, 10:26

Zdravím všechny,

pustil jsem se do projektu automatické výměny vody v akváriu (předem říkám, že jsem začátečník :D , tak mě omluvte jestli kód bude nepřehledný). Zatím to mám vymyšleno tak, že se v určitém čase spustí čerpadlo vypouštění. Hladinu "hlídá" senzor HC-SR05. Až se vypustí určité množství (podle výšky hladiny, denně cca. 10 litrů), čerpadlo se zastaví a sepne se čerpadlo napouštění. Až dosáhne určité výšky, tak se čerpadlo vypne. Tady mám problém - sériová linka se kousne a přestane vypisovat.

Používám Mega 2560 R3 (z Aliexpressu)
4x relé modul
RTC DS3231

Potřeboval bych "nakopnout", kde dělám chybu nebo jak by se to dalo udělat lépe. Zatím zkouším pokus/omyl.

Kód: Vybrat vše

#include <SPI.h>               
#include <Wire.h>
#include <DS3231.h>

#define DS3231_I2C_ADDRESS 0x68

// inicializace RTC z knihovny
DS3231 rtc;
// vytvoření proměnné pro práci s časem
RTCDateTime datumCas;

// Arduino Měřič vzdálenosti ultrazvukový

// piny pro připojení Trig a Echo z modulu
int pTrig = A0;
int pEcho = A1;
// inicializace proměnných, do kterých se uloží data
long odezva, vzdalenost;
 
void setup() {
  // komunikace přes sériovou linku rychlostí 9600 baud
  Serial.begin(9600);
  Wire.begin();
  // nastavení pinů modulu jako výstup a vstup
  pinMode(pTrig, OUTPUT);
  pinMode(pEcho, INPUT);
  // zahájení komunikace s RTC obvodem
  rtc.begin();
  // nastavení času v RTC podle času kompilace programu,
  // stačí nahrát jednou
  rtc.setDateTime(__DATE__, __TIME__);
  // přímé nastavení času pro RTC
  //rtc.setDateTime(__DATE__, "12:34:56");

  pinMode(8, OUTPUT);                    // pin pro čerpadlo vypouštění
  pinMode(9, OUTPUT);                    // pin pro čerpadlo napouštění
}

void loop()
{
  Serial.begin(9600);
  digitalWrite(pTrig, LOW);
  delayMicroseconds(2);
  digitalWrite(pTrig, HIGH);
  delayMicroseconds(5);
  digitalWrite(pTrig, LOW);
  odezva = pulseIn(pEcho, HIGH);
  // přepočet času na vzdálenost v cm
  vzdalenost = odezva / 58.31;
  int sensorValue = analogRead(A4);    //senzor pro alarm přetečení nádrže
  delay(200);

 
  // načtení času z RTC do proměnné
  datumCas = rtc.getDateTime();
  // postupný tisk informací po sériové lince
  Serial.print("Datum a cas: ");
  Serial.print(datumCas.hour);   Serial.print(":");
  Serial.print(datumCas.minute); Serial.print(":");
  delay(500);
  Serial.print("Vzdalenost je ");
  Serial.print(vzdalenost);
  Serial.println(" cm.");
  delay(500);
  Serial.println(sensorValue);
  delay(500);

 if (datumCas.hour == 21 && datumCas.minute == 40 ){
//Pokud je vše splněno, tak se začne vypouštět
  
digitalWrite(8, HIGH); // Vypouštění vody z akva (motor)
digitalWrite(9, LOW);
delay(300); // 

}

 if (vzdalenost>=4){
 digitalWrite(8, LOW);
 digitalWrite(9, HIGH);
 delay(400);
}
 
 if (vzdalenost<=2){
  digitalWrite(8, LOW);
  digitalWrite(9, LOW);
 delay(2000);
 }
}

ohruska
Příspěvky: 174
Registrován: 08 pro 2017, 20:56
Reputation: 0

Re: Výměna vody v akvárium

Příspěvek od ohruska » 27 úno 2019, 11:35

Zdravím.
Nevím jestli je to ono, ale

Kód: Vybrat vše

Serial.begin(9600);
patří jen do hlavičky.

Zkuste to ze smyčky "loop" smazat.

Ota

jankas
Příspěvky: 4
Registrován: 27 úno 2019, 08:33
Reputation: 0

Re: Výměna vody v akvárium

Příspěvek od jankas » 28 úno 2019, 08:45

Děkuji za reakci, ale odstranění ze smyčky loop nepomohlo. Zdá se mi, že jednou to funguje, podruhé už zase ne a kousne se to.

ohruska
Příspěvky: 174
Registrován: 08 pro 2017, 20:56
Reputation: 0

Re: Výměna vody v akvárium

Příspěvek od ohruska » 28 úno 2019, 11:33

Proč máte připojeno čidlo na A0 a A01.
Zkuste ho přepojit na digitální piny, třeba D3 aD4.
Ota

gilhad
Příspěvky: 225
Registrován: 07 bře 2018, 11:22
Reputation: 0

Re: Výměna vody v akvárium

Příspěvek od gilhad » 28 úno 2019, 13:40

Protože A0 a A1 jsou normální digitální piny stejně jako třeba D3 a D4 (pokud se jim nastaví pinMode() na OUTPUT, INPUT, nebo INPUT_PULLUP).

Stejně tak A2..A5. Jenom A6 a A7 nemaji digitalni I/O funkce. Viz datasheet.

jankop
Příspěvky: 537
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Výměna vody v akvárium

Příspěvek od jankop » 28 úno 2019, 15:18

Správná je připomínka ohledně Serial.begin() ve smyčce loop(), to může dělat problémy.
Z technického hlediska se mi nelíbí ten ultrazvukový senzor, myslím si, že nevydrží vysokou vlhkost nad akváriem. Použil bych asi nějaké dva jazýčkové kontakty a plováček s magnetem. To se dají do plastové uzavřené trubičky dva jazýčkové kontakty a na tu trubku se navlékne nějaký plováček s magnetem, třeba ze starého ventilátoru chladiče procesoru nebo nějakého menšího fanu. Myslím, že se něco takového i prodává.
K vlastnímu programu:
1. Když je akva plné, tak platí nejspíš vzdalenost<=2 a to je tedy výchozí stav
2. Ve 21:40 se začne vypouštět
3. za 0,3 s poté se zkontroluje, jestli už není hladina na dolní požadované mezi vzdalenost>=4, aby se jedno čerpadlo vyplo a druhé zaplo, podmínka ovšem nejspíš ještě neplatí.
4. za dalších 0,4s se zkontroluje jestli není akvárium plné, vzdalenost<=2 a napouštěcí čerpadlo se vypne, protože akvárium nejspíš plné ještě je. Předpokládám, že za 0,7sekundy se hladina moc nepohne.
V konečném důsledku se ti bude 1 minutu s opakováním 4,4 sekundy, do 21:40:59 rychle zapínat a vypínat vypouštěcí čerpadlo. Ono se bude vypínat i napouštěcí, ale to nebude nikdy zapnuté, tak to nepoznáš.
Tak to vidím já a asi by to tak být nemělo. Na druhé straně, když ti akvárium praskne, tak bez ohledu na čas, ti napouštěcí čerpadlo bude přidávat neustále vodu a rybičky budou zachráněny :D
Pokud ti ustřeluje celý program, tak to může být také rušením od motorů čerpadel a chybami v rozvodech napájení, případně nevyužití galvanického oddělení relé. O těchto důležitých HW věcech se ovšem nezmiňuješ.

pavelve
Příspěvky: 10
Registrován: 23 zář 2018, 10:10
Reputation: 0

Re: Výměna vody v akvárium

Příspěvek od pavelve » 02 bře 2019, 09:26

Jak píše jankop taky bych hledal chybu v zapojení HW. Jinak se dalají i vodotěsné ultazvukové senzory, vypadá to jak ty na auto (https://bit.ly/2INnl7E). Měl jsem to jednu dobu venku a bez problému za jakéhokoli počasí.

ohruska
Příspěvky: 174
Registrován: 08 pro 2017, 20:56
Reputation: 0

Re: Výměna vody v akvárium

Příspěvek od ohruska » 03 bře 2019, 23:18

Zdravím.
Možná by se dalo zkusit, napsat si za každý příkaz, každý řádek "Serial.println" s příkazem, který se měl vykonat.
Tak by se mělo zjistit na čem program zatuhne.
Ota

Kód: Vybrat vše

  delay(500);
Serial.println("delay(500);");
 if (datumCas.hour == 21 && datumCas.minute == 40 ){
Serial.println("if (datumCas.hour == 21 && datumCas.minute == 40 ){");
//Pokud je vše splněno, tak se začne vypouštět
  
digitalWrite(8, HIGH); // Vypouštění vody z akva (motor)
Serial.println("digitalWrite(8, HIGH);");
digitalWrite(9, LOW);
Serial.println("digitalWrite(9, LOW);");

jankas
Příspěvky: 4
Registrován: 27 úno 2019, 08:33
Reputation: 0

Re: Výměna vody v akvárium

Příspěvek od jankas » 12 bře 2019, 11:10

Děkuji všem za reakce. Zkusil jsem znovu vše odpojit a zapojil tak, že teď už program normálně pokračuje. Mám v plánu přidat ještě solenoidy, které budou regulovat vypuštění/napuštění. Dále jsem zvýšil časovou kontrolu vypouštění na 15 sekund (kdy se už za tuto dobu něco vypustí a neděje se to jak psal jankop, že relé vypíná/zapíná ve velmi krátkém čase).

Akorát mám další problém :D - a to je zpožďování hodin. Za den je to o 5 minut. Nemá s tím někdo zkušenost?

ohruska
Příspěvky: 174
Registrován: 08 pro 2017, 20:56
Reputation: 0

Re: Výměna vody v akvárium

Příspěvek od ohruska » 12 bře 2019, 12:43

Nevím jaký máš modul. Pokud je to DS1307, tak je to normální.
Zkusil bych DS3231. Měl by být stabilnější.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host