I2C na vacsiu vzdialenost

pavel1tu
Příspěvky: 752
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: I2C na vacsiu vzdialenost

Příspěvek od pavel1tu » 14 bře 2018, 18:37

Na to mohu řící jen jedno, na robotku možná nezjistíš že ti půlka paketů vypadává.

Mě to také na 6m s jedním "rozdočovačem" fungovalo - na zemi v dílně.
Pak po kabelech ve zdi (souběh s elektrikou) - 60% vyčítání v hajzlu - a pokud se vyčítá jednou za 5min, je to na prd.

Možná také záleží co proti čemu jede, ale čidla co používám já - nic moc.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

gilhad
Příspěvky: 225
Registrován: 07 bře 2018, 11:22
Reputation: 0

Re: I2C na vacsiu vzdialenost

Příspěvek od gilhad » 15 bře 2018, 01:07

Mozna ne, ale zcela jiste mi nevypadnul zadny ridici, maximalne tak nejaka data od robotka.

Ale chtel jsem tim rozporovat, ze to z principu nad 1 metr nejde - jak je videt, jde. Dokonce jsou mista, kde to dostatecne spolehlive chodi i prez 20 metru, takze pokud jde o princip, tak ten to nevylucuje.

Druha vec je, zda je je zaruceno, ze to pujde vzdy a vsude a kazdemu - opet naprosto zjevne - neni. (ono staci povesit na to par blbych senzoru, kde kazdy ma "pro jistotu" od vyrobce nejaky ten pull-up, nejlip jeste vedle natahnout (pripadne do toho zamotat) ponekud zbastlene silove vedeni od krokovych motoru a nemusi to jit spolehlive ani na tech 10 centimetru).

Takze pokud jde o vhodnost pouziti - tak to fakt mnohdy vhodne byt nemusi.

(BTW: jsou znamy pripady lidi, kteri drzeli hladovku i vic nez dva mesice, tedy to v principu mozne nepochybne je. Presto bych nedoporucoval ani tyden hladovky bez rozumneho duvodu a patricnych znalosti.)

pavel1tu
Příspěvky: 752
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: I2C na vacsiu vzdialenost

Příspěvek od pavel1tu » 17 bře 2018, 11:06

20m je blbost - I2C nejvíce ovlivňuji "kapacita" vedení.
Mám tu PROFI kabely co se používaly v elektrárnách pro propojení převodníků s komunikací, každý pár je twist+stíněný a nechodilo to - jak jsem psal ...
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

HaVecko
Příspěvky: 14
Registrován: 11 bře 2018, 10:25
Reputation: 0

Re: I2C na vacsiu vzdialenost

Příspěvek od HaVecko » 20 bře 2018, 09:36

Na 25 m - https://arduino103.blogspot.cz/2013/03/ ... re-le.html
P82B715PN: I2C-bus extender
https://www.nxp.com/products/analog/int ... :P82B715PN
...psal jsem to již na začátku ale nikdo se na to ani nepodíval

ohruska
Příspěvky: 174
Registrován: 08 pro 2017, 20:56
Reputation: 0

Re: I2C na vacsiu vzdialenost

Příspěvek od ohruska » 20 bře 2018, 10:24

Zdravím.
Né, že by tvůj příspěvek nikdo nečetl. Protože velmi rád používán rozhraní I2C, tak jsem si hned několik kusů objednal.
Na modelářském letišti mám měření přes I2C na vzdálenost asi 5 m (počítač v místnosti a čidla nad střechou) a doposud mě to fungovalo.
Použil jsem USB kabely.

Hafajs
Příspěvky: 10
Registrován: 10 bře 2019, 10:19
Reputation: 0

Re: I2C na vacsiu vzdialenost

Příspěvek od Hafajs » 13 bře 2019, 17:29

U I2C jde o kapacitu vedení. Jsem na telefonu, tak to nechci hledat. Myslím, ze snad 4pF je max? Já ji testoval na 6m pri měření hladiny ve studni a běhalo to celé léto. Kapacitu jsem nemeril, jen jsem to zkusil. Čidlem bylo BME280, nahoře ESP8266. Když jsem na sběrnici přidal ještě LCD, lehlo to. Ale bez něj OK. ESP byl ve verzi 01 a neměl jsem to správně ošetřené. Byl to jen první rychlý test. Čili počítám, ze letos potvrdím i 7m :D

pavel1tu
Příspěvky: 752
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: I2C na vacsiu vzdialenost

Příspěvek od pavel1tu » 14 bře 2019, 06:38

Já trvám na svém.
Ano, možná někomu 1 zařízení funguje třeba na 15m - což ale je silně zavádějící - nemám ani jeden projekt, kdy mám jen 1 zařízení na I2C.

Já potřeboval mít 3 zařízení, kdy 2 jsou u Arduina a třetí asi 11m dlouhý kabel (testoval jsem klasický kabel na LAN - drátky ne lanka).
A prostě jsem to nerozeběhl. Pomáhal mi i lektor z ČVUT s výpočtem odporů (mají na to VELKÝ vliv hlavně při vyšších komunikačních rychlostech) a ANO, fungovalo by to se spec. kabelem (asi "milion" za metr) - to ale nemusíme používat Arduino.

Pokud to někdo prostřelí, uvítám to, já to vyřešil pomocí I2C repeateru, ale musel jsem snížit rychlost.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

ohruska
Příspěvky: 174
Registrován: 08 pro 2017, 20:56
Reputation: 0

Re: I2C na vacsiu vzdialenost

Příspěvek od ohruska » 14 bře 2019, 07:33

Jak jsem psal, na 6 m mě fungovaly 2 čidla na konci drátu. Ale nezkoušel jsem ten mix čidlo u arduina a druhé na dlouhém drátu.
Myslím, že podobné to bude s teploměry ds18b20. Tam musím mít jednu dlouhou propojku až k měřícímu bodu a tam rozvětvení na čidla se stejnou délkou drátu 2m. Jinak mě to taky neměřilo.
Ota

pavel1tu
Příspěvky: 752
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: I2C na vacsiu vzdialenost

Příspěvek od pavel1tu » 14 bře 2019, 08:52

ohruska píše:
14 bře 2019, 07:33
Jak jsem psal, na 6 m mě fungovaly 2 čidla na konci drátu. Ale nezkoušel jsem ten mix čidlo u arduina a druhé na dlouhém drátu.
Myslím, že podobné to bude s teploměry ds18b20. Tam musím mít jednu dlouhou propojku až k měřícímu bodu a tam rozvětvení na čidla se stejnou délkou drátu 2m. Jinak mě to taky neměřilo.
Ota
Člověče OneWire ještě změřím osciloskopem, ale fungují mi 4 čidla na 20m (+-), jsou cca. po 4 metrech - ale odbočka musí být krátká + mám klasické napájení.
I2C stačí kouknout osciloskopem jak se níběžné hrany "kurví" a víš že je něco špatně + jak je udělaný modul - některé mají své "pull odpory" což má také vliv.
Asi největší vliv má kabel co se použije - ta kapacita rychlejším komunikacím nepřeje - fyziku neokrkáme
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

Hafajs
Příspěvky: 10
Registrován: 10 bře 2019, 10:19
Reputation: 0

Re: I2C na vacsiu vzdialenost

Příspěvek od Hafajs » 15 bře 2019, 16:56

pavel1tu píše:
14 bře 2019, 06:38
Já trvám na svém.
Ano, možná někomu 1 zařízení funguje třeba na 15m - což ale je silně zavádějící - nemám ani jeden projekt, kdy mám jen 1 zařízení na I2C.

Já potřeboval mít 3 zařízení, kdy 2 jsou u Arduina a třetí asi 11m dlouhý kabel (testoval jsem klasický kabel na LAN - drátky ne lanka).
A prostě jsem to nerozeběhl. Pomáhal mi i lektor z ČVUT s výpočtem odporů (mají na to VELKÝ vliv hlavně při vyšších komunikačních rychlostech) a ANO, fungovalo by to se spec. kabelem (asi "milion" za metr) - to ale nemusíme používat Arduino.

Pokud to někdo prostřelí, uvítám to, já to vyřešil pomocí I2C repeateru, ale musel jsem snížit rychlost.
Tak opravuji tu kapacitu, 400pF. UTP kabek je kroucena dvojlinka, cili v pripade pouziti paru (M/MB, R/RBatd.) je to s kapacitou jeste horsi. Pomoci se da stelovanim odporů a snižováním rychlosti, ale s kapacitou, která ničí hrany To nic nepomuze.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host