Nano CH340G TX1/RX0 a tlačítko - poraďte

Odpovědět
Anthlon
Příspěvky: 2
Registrován: 21 kvě 2019, 19:47
Reputation: 0

Nano CH340G TX1/RX0 a tlačítko - poraďte

Příspěvek od Anthlon » 21 kvě 2019, 20:10

Prosím o radu:
Pravděpodobně to je nějaká velmi začátečnická chyba, ale mám obsazeny všechny ostatní digitální vstupy na Nanu, takže pro jedno další tlačítko potřebuju udělat digitalRead z pinu TX1 nebo RX0 (protože jinou možnost už nemám), ale po přiřazení tlačítka na jeden z těchto pinů (pin 1 nebo 2) se mi to chová jako trvale stisknuté tlačítko, i přesto že není. Všechny tlačítka/vstupy mám s rezistorem 10k mezi zemí a vstupem trvale a stisk přivede napětí z 5V ke vstupu-pinu, (Jedná se o banální situaci čtení tlačítka a rozsvěcení ledky (na jiném pinu) vzávislosti na tom.)

Když v programu zakomentuju část která řeší čtení tohoto tlačítka na TX1/RX0 (tedy není bráno vpotaz), vše funguje dokonale (jiná tlačítka, rozsvěcení na ostatních výstupních pinech atd..)

Přešel jsem z UNO desky kde to fungovalo na stejném pinu vpořádku, na nanu mi to dělá stále toto.

Děkuji.

pavel1tu
Příspěvky: 966
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Nano CH340G TX1/RX0 a tlačítko - poraďte

Příspěvek od pavel1tu » 21 kvě 2019, 21:11

Toto jsem nikdy neřešil, musel bych to zkusit, jen dotaz, to máš tolik tlačítek ?

Pokud ano, dej je do matice .... nebo použij nějaký analog, to lze také ....
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

jankop
Příspěvky: 569
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Nano CH340G TX1/RX0 a tlačítko - poraďte

Příspěvek od jankop » 21 kvě 2019, 21:14

mám obsazeny všechny ostatní digitální vstupy
Použij analogový! :D
V případě pinu RX je nejspíš problém v tom, že výstup TX CH340G je v klidu v HIGH a je oddělen od Arduino Nano pouze rezistorem 1k. Tvůj rezistor 10K ho není schopen přizemnit.
Použij TX pin a jednoduše ho nakonfiguruj

Kód: Vybrat vše

void setup() {
  // put your setup code here, to run once:
pinMode(0,INPUT);
}
Zkoušel jsem teď TX jako vstup a normálně to funguje podle předpokladů, protože i když je tam stejný rezistor 1k, tak CH340 je připojen vysokoimpedančním vstupem. Dík tomu bude stačit i tvůj pulldown rezistor 10k. Ovšem musíš se obejít kompletně bez sériového portu.

Anthlon
Příspěvky: 2
Registrován: 21 kvě 2019, 19:47
Reputation: 0

Re: Nano CH340G TX1/RX0 a tlačítko - poraďte

Příspěvek od Anthlon » 21 kvě 2019, 21:47

jankop píše:
21 kvě 2019, 21:14
mám obsazeny všechny ostatní digitální vstupy
Použij analogový! :D
...
Použij analogový! :lol: - Tohle jsem potřeboval,
jsem naprostý začátečník a na tohle jsem asi nenarazil, hold tak jsem analog dal jako ty ostatní a hle ono to High a spol jde i tam :-D tak přesně o toto mi šlo, děkujuuuuu :-D (mimochodem i to zdůvodnění mi přišlo k užitku),
takže díky ještě jednou...

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host